energitjuvarnas favorit

Härom veckan läste jag ett reportage  i Amelia som handlade om kvinnor som hade varit så pass stöttande mot sin omgivning att de blev sjuka (utmattning/utmattningsdepression). Eftersom detta är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat tänkte jag säga några ord.

Jag har själv alltid varit en person som prioriterat andras mående, fram till förra året då jag kände att jag totalt tappat bort mig själv i alla andras problem. Jag var jämt den alla ringde när de behövde hjälp medan jag själv inte hade någon att direkt bolla mitt med. Så jag bestämde mig för att ta tag i mitt eget mående (mycket tack vare mina kloka föräldrar som påpekade detta..) och därmed sollade jag bland vänner och försökte förklara hur jag kände. Jag märkte hur konstigt min omgivning reagerade på det men samtidigt kände jag att jag var tvungen, för min egen skull, energi och mitt mående. Idag har jag mina tre allra närmsta vänner som jag alltid haft sedan jag var liten och sen har jag en del andra vänner, jag väljer vems problem jag orka stötta och i vilken mån, framförallt – jag känner inget tvång att sitta uppe hela nätter i telefon för att vara stöttande..

Jag kommer nog alltid vara en person som prioriterar andras mående, det är min personlighet. Men idag väljer jag till vilken mån och utsträckning. Hela världen kan inte hänga på mig och mina stöttande meningar, nej, speciellt inte när man bara ger och aldrig får.

Att tänka på: 
– Hjälp alltid dig själv först oavsett vem det är som mår dåligt
– Prioritera bland de vänner du vill hjälpa
– Har din vän ett allvarliga problem – uppmuntra henne till professionell hjälp
– Berätta för din vän hur du känner, att du är trött på att bara ge!
– Lyssna på dig själv och sätt tydliga gränser 
– Umgås med de vänner som gör dig glad och som du har
roligt tillsammans med. 

Det må vara en jobbig resa, men den är värd det! Du är värd det!

blogstats trackingpixel

En reaktion på “energitjuvarnas favorit

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>